Kalcio pasisavinimui palanki mityba

Esant kalcio trūkumui, organizmas, siekdamas išlaikyti reikalingą kalcio kiekį kraujyje, jį ima iš kaulų. Dėl to pradeda mažėti kaulų masė/tankis, tampa labiau pažeidžiami kaulai bei išauga traumų, lūžių rizika❗👨‍⚕

Suaugusiam žmogui per parą būtina gauti apie 1000-1300 mg kalcio, vaikui – 600-800 mg kalcio.

Palanki mityba kalcio pasisavinimui būtų, jei kiekvieną dieną stengtumėmės į ją įtraukti šiuos produktus, kurie turi daugiausia kalcio bei būtinų kalcio pasisavinimui medžiagų:

𝗞𝗔𝗟𝗖𝗜𝗢 turintys produktai:
👉 Pienas ir jo produktai (sūris, jogurtas, ir kiti pieno produktai);
👉 Silkė;
👉 Konservuotos sardinės;
👉 Lašiša ir kitos žuvys bei jų produktai;
👉 Tamsiai žalios spalvos daržovės (špinatai, jūros kopūstai, sojų bei garstyčių lapai);
👉 Džiovinti vaisiai, sėklos, ankštiniai produktai, riešutai.

𝗩𝗜𝗧𝗔𝗠𝗜𝗡𝗢 𝗗𝟯, atsakingo už kalcio pasisavinimą, turintys produktai:
👉 Riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, silkė, skumbrė, sardinės;
👉 Menkių kepenų aliejus;
👉 Kepenys;
👉 Sviestas;
👉 Sūris.

𝗩𝗜𝗧𝗔𝗠𝗜𝗡𝗢 𝗞𝟮, dalyvaujančio kaulų mineralizacijos procese, kalcio pasisavinime, turintys produktai:
👉 Fermentuotas maistas. Daugiausiai vitamino K2 yra japoniškame į minkštą sūrį panašiame maisto produkte natto, kurio skonis patiktų tikrai ne visiems. Tad galime rinktis kitus fermentuotus produktus: rauginti kopūstai, agurkai, pomidorai ir kitos fermentuotos daržovės bei vaisiai.
👉 Žąsų bei viščiukų kepenėlės;
👉 Kietas ar minkštas sūris, sviestas, varškė;
👉 Mėsa, kiaušinių tryniai.

𝗦𝗩𝗔𝗥𝗕𝗨!
Siekiant padėti organizmui pasisavinti kalcį, ribokime:
❎ Cukraus ir druskos vartojimą;
❎ Kavą ir gazuotus gėrimus;
❎ Gyvulinius riebalus (kiauliena, lašiniai, sviestas ir t.t.);
❎ Lengvai pasisavinamus angliavandenius (batonas, pyragai, įvairūs saldumynai).

Su maistu gauti reikalingą kiekį kalcio gali būti sudėtinga. Tyrimai rodo, kad dažniausiai su maistu žmogus suvartoja apie 800 mg kalcio. Todėl siekiant užtikrinti pakankamą kalcio kiekį organizme, galime mitybą papildyti maisto papildais, garantuojančiais tinkamo kalcio kiekio užtikrinimą bei geresnį, greitesnį kalcio pasisavinimą.



Turite klausimų?