27 Jun Užtikrinkime optimalų kalcio kiekį organizme
Kalcis – vienas iš svarbiausių mineralinių medžiagų, kuris:
padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę,
reguliuoja širdies susitraukimų dažnį, retina pulsą,
dalyvauja kraujo krešėjimo procese,
padeda įveikti stresą, mažina nervų sistemos dirglumą.
Per parą būtina gauti 1000-1300mg kalcio. Jei mityba nevisavertė ir trūksta kalcio, organizmas, siekdamas išlaikyti reikalingą kalcio kiekį kraujyje, jį ima iš kaulų, todėl kaulų masė pradeda mažėti.
Norint užtikrinti optimalų kalcio kiekį organizme, į mitybos racioną įtraukime produktus, kuriuose gausu:
𝗞𝗔𝗟𝗖𝗜𝗢
Pienas ir jo produktai (sūris, jogurtas, ir kiti pieno produktai);
Silkė;
Konservuotos sardinės;
Lašiša ir kitos žuvys bei jų produktai;
Tamsiai žalios spalvos daržovės (špinatai, jūros kopūstai, sojų bei garstyčių lapai);
Džiovinti vaisiai, sėklos, ankštiniai produktai, riešutai.
𝗩𝗜𝗧𝗔𝗠𝗜𝗡𝗢 𝗗𝟯
Riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, silkė, skumbrė, sardinės;
Menkių kepenų aliejus;
Kepenys;
Sviestas;
Sūris.
𝗩𝗜𝗧𝗔𝗠𝗜𝗡𝗢 𝗞𝟮
Fermentuotas maistas. Daugiausiai vitamino K2 yra japoniškame į minkštą sūrį panašiame maisto produkte natto, kurio skonis patiktų tikrai ne visiems.
Brandintas sūris, varškė;
Šiek tiek yra mėsoje ir kiaušiniuose.
𝗦𝘃𝗮𝗿𝗯𝘂! Siekiant padėti organizmui pasisavinti kalcį, ribokime:
Cukraus ir durskos suvartojimą;
Kavą ir gazuotus gėrimus;
Gyvulinius riebalus (kiauliena, lašiniai, sviestas ir t.t.);
Lengvai pasisavinamus angliavandenius (batonas, pyragai, įvairūs saldumynai).
Su maistu gauti reikalingą kiekį kalcio gali būti sudėtinga. Todėl norint užtikrinti pakankamą jo kiekį organizme, galime praturtinti mitybą maisto papildais, garantuojančiais geresnį, greitesnį kalcio įsisavinimą.